m134.jpg

 

Mei

Hamon

Hada

Wymiary [cm]
• Całkowita długość

• Długość ostrza

dwa modele: 19 cm i 21 cm
• Szerokość przy habaki
• Krzywizna

 

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1  

 


Oferta przedstawia noże kuchenne wykonywane odmienną techniką w porównaniu z nożami Hattori. NHS to inaczej Nagao Hocho Seisakusho, czyli Wytwórnia noży kuchennych Nagao. Fabryka mieści się w tej samej miejscowości Seki. O ile Hattori produkuje różne rodzaje noży, a ulubionymi są custom, to NHS skupia się prawie wyłącznie na nożach kuchennych, które próbuje doprowadzić do perfekcji. Podobnie jak u Hattori, rękojeści są wykonane z drewna pakka. Rękojeść jest mocowana trzema sworzniami, to kolejne podobieństwo. Głownia noża u Hattori jest zrobiona z wielowarstwowej stali dajacej efekt stali damasceńskiej, natomiast noże NHS są wykonane z trzywarstwowych płyt. Centralna płyta jest wykonana ze stali węglowej Aogami ("Niebieski papier"), natomiast boczne płyty to stal nierdzewna 405. Ręczne wykonywanie końcowych operacji powoduje, że ostra płyta centralna wygląda jak utwardzony hamon miecza. Trudno przeprowadzać porównania i stwierdzić, który nóż jest lepszy. Zastosowanie różnych materiałów powoduje, że noże inaczej wygladają, ale wszystkie są nadzwyczaj ostre. NHS nie osiągnął jeszcze poziomu marketingowego firmy Hattori, którego zna cały świat, dlatego ciagle noże NHS są tańsze od noży Hattori, przy bardzo wysokiej jakości.