Autor
Henryk Socha
Tytuł
Wydawnictwo
Rok wydania 2005

 

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1  

Po pokonaniu wielu trudności - album o sake jest już dostępny!Opóźnienie wydania miało też swoje dobre strony, bo zamiast 122 stron, zrobiło się 144. Oprawa twarda, papier kredowy, pełny kolor, ponad 250 zdjęć, format poszerzony A4. To pierwsza w Polsce publikacja o sake. Sam napoj jest już oferowany przez wszystkie hipermarkety i restauracje japonskie. Uwaga - obsługa niektorych supermarketow nie wie, że sprzedaje sake! Album przedstawia technologię produkcji, surowce z których powstaje napój samurajów, gatunki, kategorie i przede wszystkim, pokazuje jak unikalnym napojem jest sake. To ani nie wódka, ani nie wino, ani tym bardziej piwo. Bo sake to jedyny gatunek w swoim rodzaju. Dużo miejsca poświęcono historii, obrzędom, miejscu sake w Japonii przed wiekami i dzisiaj. Osobny rozdział poświęcono ceramice i innym naczyniom do sake. Wiedza o sake to jedna z tak fundamentalnych cech poznawczych Japonii, jak kimono, miecz samurajski lub sushi. Mam nadzieję, że ten album pozwoli odkryć Czytelnikom nowy zapach Japonii. Album jest dostępny od 1 marca w EMPiKach i dobrych księgarniach. Cena albumu 58 PLN (wydrukowana na okładce)+ 12 zł koszt wysyłki.