b_550_223_16777215_00_images_stories_TRESC_NOZE_9_1.JPG

 NIEAKTUALNE

Mei
Tenmijyuraku
Hamon

wg aktualnego hartowania
Hada
 
Wymiary [cm]
 
• Całkowita długość
415 mm
• Długość ostrza
270 mm
• Szerokość przy habaki 34 mm
• Krzywizna  

 

b_553_415_16777215_00_images_stories_TRESC_NOZE_9_D_2.JPG

Prezentowany powyżej nóż kuchenny to kuty ręcznie specjalny profesjonalny nóż do przygotowania saskimi i sushi, jednych z najbardziej znanych potrwa kuchni japońskiej. Nóż ma kształt odmienny od zwykłych noży kuchennych. Jedna strona jest całkowicie płaska, natomiast druga ma w środkowej części krawędź biegnącą wzdłuż całego ostrza. Wykonany jest ze stali Aokou-a produkowanej przez hutę Hitachi. Stal tego gatunku zalicza się do najlepszych do produkcji noży do sushi. Na przedniej stronie jest wygrawerowany napis „Tenmijyuraku”, co oznacza „ Niebiański smak zapewni ci długie życie z radością”. Na płaskiej stronie noża dobrze widać linię hartowania ostrza, znanej również jako hamon. Hartowanie zapewnia twardość ostrza na poziomie 60 HRC. W związku z tym, że hartowanie wykonywane jest przy wielu operacjach ręcznych, kształt hamonu jest różny (stosunkowo nieznacznie) w każdym nożu. Profesjonalne noże do sushi mają kształt pozwalający na odpowiednie krojenie świeżych ryb i plastrów mięsa. Długość ostrza 270 mm. Nie wszystkie fabryki produkujące noże kuchenne produkują noże do sushi, bowiem są one znacznie bardziej skomplikowane i technologicznie zaawansowane. Noże do sushi firmy NHS są w Japonii bardzo cenione a wykonanie jest perfekcyjne. W sprawie zakupu prosimy o kontakt e-mailowy. Nie odpowiadamy na korespondencje anonimową.