Artykuł dostępny jedynie na tej stronie ArtJapan, październik 2002
Przedstawiam Państwu kilka najnowszych informacji o produkcji noży kuchennych i myśliwskich Hattori. Wszystko wskazuje na to, że gwiazda pana Hattori zaczyna nabierać nowego, jeszcze silniejszego blasku. Głównie dzięki największemu rynkowi na świecie - Stanom Zjednoczonym. W ostatnim numerze ilustrowanego miesięcznika "KNIVES Illustrated" z października 2002 r. (najlepszego miesięcznika na temat noży na świecie) ukazał się specjalny artykuł poświęcony nożom Hattori. W niniejszym artykule znajdziecie Państwo zdjęcie okładki z wyróżnionym tytułem artykułu o panu Hattori, oraz cały artykuł (po angielsku).
Pan Ichiro Hattori mieszka w Seki, prowincja Gifu. Wielowiekowe tradycje w produkcji mieczy i noży są tutaj ciągle żywe. Odwiedzając pana Hattori wykonałem szereg zdjęć, które pokazują jego produkcję oraz produkty. Zdjęcia noży zasadniczo nie wymagają szerokich komentarzy. Biorąc pod uwagę zyski tej małej firmy, najważniejszymi produktami są noże myśliwskie, które są prawdziwymi dziełami sztuki. Dość powiedzieć, że ich ceny sięgają nawet 2 tysięcy dolarów USA za jedną sztukę!. Wg słów p. Hattori, najlepszymi klientami są Amerykanie, którzy znają się na nożach jak mało kto. Rozumieją, że najlepsze wyroby muszą mieć wysokie ceny, bo na ich wyprodukowanie należało poświęcić dużo czasu i wiele umiejętności. Okazuje się jednak, że tuż po nich najlepszymi klientami są... Rosjanie. Doszło do tego, że w końcu września br. otworzono w Moskwie specjalny sklep z nożami japońskimi, w którym najważniejszym produktem są noże Hattori.
Na pozostałych zdjęciach można zobaczyć proces produkcyjny i wyposażenie "fabryki" Hattori. Można powiedzieć, że zakład przypomina XIX-wieczną manufakturę. I tak jest w rzeczywistości. A dzieje się tak dlatego, że filozofią produkcji tych noży jest , przede wszystkim, praca ręczna. Noże są kute i produkowane tak, że każdy z nich jest dziełem najwyższej klasy. Wiedzą o tym ci, którzy w Polsce te noże kupili (na tej stronie www.). Noże japońskie, nie tylko Hattori, są takim odkryciem dla polskich klientów, że coraz więcej ludzi odkrywa nową jakość, tego zupełnie zwykłego przedmiotu kuchennego. Dopiero teraz można się przekonać, co to znaczy, mieć w kuchni ostry nóż.
Gdyby jakieś zdjęcia wymagały opisu lub komentarza, proszę o kontakt e-mailowy.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
/-/ Henryk Socha