Targi noży w Seki/Japonia, listopad 2015

 


Targi noży - SEKI Knife Show '2015

Jak co roku, w październiku 2015 roku odbył się w miejscowości Seki (prefektura Gifu) kolejny pokaz producentów noży („Seki Knife Show 2015”). Wydarzenie było zdominowane przez producentów wszelkiego rodzaju noży, głównie z rejonu Seki, chociaż zjawili się również wystawcy z innych regionów Japonii, a nawet z zagranicy, w tym z Ameryki Północnej i Europy. Technologia wytwarzania noży jest już na tyle pozbawiona tajemnic, że główne różnice między wytwórcami sprowadzają się do zastosowanych materiałów oraz innowacyjnych kształtów zarówno ostrzy jak i opraw. W niniejszym artykule celowo przedstawiam możliwie dużą ilość zdjęć, by zaprezentować właśnie innowacyjność i fantazje twórców. Na zdjęciach nie widać z jakich materiałów noże są zrobione, a to materiał ma główny wpływ na poziom cen. Dzielę się luźnymi uwagami a których prawdziwi polscy wytwórcy noży będą mogli wyciągać własne wnioski. Pierwsza uwaga jest taka, że nadal króluje stal tzw. damasceńska. Nie jest ona prawdziwie „damasceńska”, ale efekt jest właściwie taki sam. Innego rodzaju stale też są obecne, ale w nieporównywalnie mniejszej liczbie.

To co rzuca się w oczy, nawet po pobieżnym obejrzeniu prezentowanych kolekcji, to mnóstwo noży ze stałą głownią. Noży składanych jest zdecydowanie mniej, ale i wśród nich widać pewne konkretne kierunki. Zacznę jednak od noży ze stałą głownią. Do tej pory było tak, że noże ze stałą głownią miały zdefiniowany krąg użytkowników wśród których byli myśliwi, osoby uprawiające wyczynową turystykę, żołnierze wojsk specjalnych itp. Natomiast noże składane, kiedyś znane jako scyzoryki były nożykami bardzo osobistymi, noszonymi w kieszeniach i służącymi do różnych celów w życiu codziennym. Teraz wygląda to tak, jakby noże (lub nożyki) ze stałą głownią wkroczyły również do sektora scyzoryków. Długość ostrza tych noży to z reguły 3-6 cm, ale zdarzają się nawet ostrza dwucentymetrowe. Rękojeść w takich nożach jest znacznie dłuższa od ostrza. Z reguły noże takie mają skórzaną pochwę, z wysokiej jakości skóry, doskonale wyrobionej, świetnie i precyzyjnie uszytej i stanowiącej niewątpliwie ważną ozdobę samego noża. Noże te są noszone przez eleganckich gentlemanów na pasie spodni, przy czym stosuje się różne sposoby mocowania. Najczęściej spotykanym sposobem jest szlufka do przeciągnięcia pasa do spodni, ale spotyka się również inne rozwiązania, czasami bardzo wymyślne. Naturalnie nigdy nie przewiduje się, że nóż ze stałą głownią będzie noszony w kieszeni. Dlatego bez trudu można zauważyć mężczyzn w garniturach, którzy mają na pasie spodni krótki nożyk ze stałą głownią. Można odnieść wrażenie, że dla większości mężczyzn noszenie takiego krótkiego nożyka to obowiązkowy element codziennego stroju. Ciekawostką jest fakt, że jedynym modelem scyzoryka, który obecnie przeżywa boom jest konstrukcja zwana Higo no Kami. To najprostsza konstrukcja z możliwych. Bez żadnych sprężyn, zapadek czy innych mechanizmów. Po prostu otwierane ostrze z blokadą kciukiem. Oglądając niżej zamieszczone zdjęcia można się przekonać jak wielu wytwórców noży ma Higo no Kami w swojej ofercie. Więcej na ten temat można znaleźć tutaj http://www.artjapan.pl/index.php/artykuy/247-noe-higo-no-kami.

Jak zwykle w Polsce, najwięcej emocji powodują ceny noży. Teoretycznie, w Seki można znaleźć noże w bardzo szerokiej gamie cen. Od kilku tysięcy jenów do kilkuset tysięcy jenów. Do najdroższych należały egzemplarze po kilka tysięcy dolarów USA, co było uzasadnione nie tylko bardzo wysokim poziomem artystycznym, ale również jakością stosowanych materiałów. Należały do nich: bardzo droga kość słoniowa, złoto, srebro, drogie kamienie szlachetne. Na takie noże byli chętni należący do bardzo bogatych klientów. Tradycyjnie ogromną popularnością cieszyli się tacy twórcy jak Takeshi Saji, Hattori czy Kiku Matsuda. Na przykład Takeshi Saji pierwszego dnia sprzedał wszystkie noże z jakimi przyjechał do Seki. Drugiego dnia spotykał się ze swoimi fanami przy pustym stoliku, z przepraszającą miną, że więcej noży nie ma. Noże całej trójki są również dostępne tutaj http://www.artjapan.pl/index.php/noe. O ile Hattori czy Kiku Matsuda produkują swoje noże od lat wg zaakceptowanej technologii, o tyle Takeshi Saji jest chyba najbardziej innowacyjny oferując ciągle nowe wzory i rozwiązania techniczne. Mam nadzieję, że każdy z polskich wytwórców noży znajdzie na zdjęciach model, którym się zachwyci i będzie próbował wykonać podobny. Materiałów stosowanych na rękojeści jest bardzo dużo, ale nadal najpopularniejszym jest drewno egzotyczne (głównie Ameryka Południowa i Afryka). Takie drewno jest nie tylko bardzo przyjemne w kontakcie, ale jest bardzo dekoracyjne i nienaganne od strony estetycznej. Udanych prób życzę.

Henryk Socha

 

 b_338_450_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7488.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7490.jpg

 b_338_450_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7492.jpg

b_338_450_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7493.jpg 

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7496.jpg 

 

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7499.jpg

 

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7502.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7505.jpg

 

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7507.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7511.jpg

 

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7513.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7515.jpg

 b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7520.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7523.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7525.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7526.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7527.jpg

 

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7529.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7530.jpg

 

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7539.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7540.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7542.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7543.jpg

 

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7549.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7552.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7555.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7556.jpg

 

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7560.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7562.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7563.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7565.jpg

 

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7566.jpg

 

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7568.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7569.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7571.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7575.jpg

 

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7579.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7580.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7581.jpg

 b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7582.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7583.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7587.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7589.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7592.jpg

 

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7596.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7597.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7599.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7602.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7616.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7614.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7613.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7611.jpg

b_450_338_16777215_00_images_stories_TRESC_ARTYKULY_2_Seki_Knife_show_IMGP7610.jpg